Woonstroom
het huisvesten van woonculturen in beweging.
Met dit ontwerpend onderzoek schetst Studio Stad een alternatieve woontoekomst. Een toekomst die ruimte biedt aan vele woonculturen. Met als fundamentele bouwsteen de flexwoning die moeiteloos meebeweegt met onze dynamische en internationale samenleving.

De roep om meer woningen leidt tot een onzorgvuldigheid in het ontwerp daarvan. Het is vooral bouwen voor doelgroepen en gebruik dat we kennen. Woonstroom is het tegenvoorstel van Studio Stad op deze tendens. Wonen is namelijk meer dan bouwen voor een massa en de Nederlandse gebruiker van vandaag. Het huisvesten van een dynamische en internationale samenleving betekent: ruimte creëren voor datgene wat je nog niet weet.
Met een prototype voor de flexwoning als doel, start Studio Stad met het in kaart brengen van condities die ruimte creëren voor ieders eigen wooncultuur. Condities die ervoor zorgen dat je kan thuiskomen, deelhebben en dansen in de keuken. Die plekken maken waar ruimte is voor ontmoeting, uitzondering, ontplooiing en toeval. En bovenal, waar je de kans krijgt om jouw woonomgeving, hoe tijdelijk deze soms ook is, eigen te maken.
Woonstroom is een pleidooi om de menselijke activiteit weer centraal te stellen in de woonopgave. Het biedt daartoe concrete handreikingen, gebaseerd op een analyse van het gebruik van internationale kunstenaarshuizen. Enerzijds door instructies te ontwerpen hoe woonculturen elkaar positief kunnen beïnvloeden. Anderzijds door een prototype voor de flexwoning te realiseren, waarin eigenaarschap en woonkwaliteit leidend zijn.
GESTEUND door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de gemeente Maastricht.
gestart mei 2022
Partners
Jan Van Eyck Academie
Viastory
Stadvogels
AtelierNL
GBL, RWTH
Bureau Europa